Jiné,  Reportáže,  Zprávy

Výlet do Tábora v rámci dnů EVVO

Ve středu 18. září se žáci našeho gymnázia navzdory hrozícím povodním i výluce na trati vydali objevovat krásy historického města Tábor. Celým výletem je provázel výklad pana učitele Korbela.

Hned na nádraží jsme se věnovali tématu trať Tábor – Bechyně, která byla první elektrizovanou železniční tratí v Čechách. Trať byla vystavěna Františkem Křižíkem v r. 1903 a její délka je 24 km.

Poté jsme pokračovali do parku, kde jsme si prohlédli Pomník Mistra Jana Husa od sochaře a rodáka z nedalekého Chýnova – Františka Bílka, který byl český grafik, sochař a architekt a zobrazoval převážně náboženská témata.

Následně jsme se vydali navštívit místní botanickou zahradu, která kromě zajímavé historie skýtá mnoho vzácných rostlin, mezi nimi i pravěkou Wolemii vznešenou, jejíž původ je datován až 200 milionů let zpět.

Cestou městem nás dále čekala zastávka u vodní nádrže Jordán, jež je nejstarší vodní nádrží v Česku. Původně měla zásobovat město pitnou vodou, pozděli začala být využívána pro chov ryb. Kvůli obtížnému vypouštění a technicky náročnému výlovu sítí se od velkochovu upustilo a dnes se využívá pouze pro sportovní rybaření.

Pak už nás čekala hlavní náplň celého výletu – hra v historickém centru Tábora, při které jsme se na vlastní pěst vydali spletitou cestou úzkých uliček a náměstíček odkrývat historická tajemství Tábora. Hra kterou si pro nás pan Korbel připravil byla znamenitě propracovaná.

Děkujeme a dáváme obrovskou jedničku s hvězdičkou.

AUTOR: Helena Pontová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *