Hořká, mléčná, bílá, oříšková… Řeč je o nejoblíbenější sladkosti na světě – čokoládě. Je jí mnoho druhů a každý si může vybrat ten svůj. Průměrný Švýcar jí sní skoro 9 kg za rok a na letišti v Bruselu se jí prodá ročně přes 800 tun.
![](http://gymnazial.cz/wp-content/uploads/2023/09/coko_3-1024x678.jpg)
Datum 13. září je jedním ze čtyř dnů oslavující tuto pochoutku a není jen náhodně vybrané. Jedná se o datum narození Miltona S. Hersheyho, známého amerického výrobce čokolády. Udělal z čokolády, do té doby luxusního zboží, masově vyráběnou pochoutku. Jeho společnost Hershey’s je dodnes jedním z největších distributorů čokolády.
![](http://gymnazial.cz/wp-content/uploads/2023/09/coko_2.jpg)
Původní verzí čokolády byl hořký nápoj, připravovaný původními Američany. Tento nápoj nesladili, přimíchávali do něj koření a kukuřici. Mohli si na něm pochutnávat Mayové, Olmékové a Aztékové. Mayové tento nápoj nazývali elixírem zdraví. Aztékové tzv. xocolātl používali při rituálech. Věřili, že tomu, kdo jej pozře, dodá sílu.
Chuť nápoje pozměnili až Španělé v 16. století.
Čokoláda jak ji známe dnes, v pevném stavu, byla vynalezena až v roce 1830.
Roku 1847 spatřila svět hořká čokoláda. Za ní se považuje ta, která obsahuje nad 70 % kakaa. Pokud má čokoláda nižší podíl kakaa, je označována jako tmavá. Roku 1875 byla vytvořena mléčná čokoláda.
![](http://gymnazial.cz/wp-content/uploads/2023/09/coko_1.jpg)
Pro běžného člověka se ale čokoláda stala dostupnou až na konci 19. století.
Čokoláda prospívá i zdraví, věří se v její léčivé účinky. Tmavá čokoláda je výborným zdrojem energie. Pomáhá odbourat napětí a stres, zvyšuje hladinu endorfinu a serotoninu (hormonů štěstí), stimuluje nervový systém a snižuje krevní tlak.
Kakaové boby mají své uplatnění i v kosmetickém průmyslu – kakaový prášek či kakaové máslo jsou často přidávány do různých krémů, mýdel, tělových produktů nebo balzámů na rty, pro své zvláčňující a hojivé účinky.
Pokud tedy objevíte nějaký nevyužitelný kousek čokolády, můžete ji využít jako prvek ve své skin care rutině.
AUTOR: Helena Pontová